Lachmeditatie

Lachmeditaties in bedrijven?

Eeuwenoude beproefde techniek, voor een bijzonder moment met je team, klanten of vrienden.

Kun je echt en voluit lachen op commando? Is dat niet net zoiets als de paradox ‘wees spontaan’? En dus onmogelijk? En als het toevallig nu wél zou kunnen, wat heb je er dan eigenlijk aan, op commando lachen? Gaat het bedrijf er beter door functioneren? Gaan mensen dan ineens directer en milder met elkaar om? Heeft het een positief effect op de bedrijfscultuur? Laat staan op het bedrijfsresultaat?

Hmm, uit onderzoek is in ieder geval gebleken dat peuters zo’n 400 maal per dag lachen, maar een volwassene slechts 15 keer. Opvoeding en educatie zijn erop gericht kennis bij te brengen en ‘belangrijke’ normen en waarden over te dragen. De nadruk ligt hierbij op ratio en logica, waarbij afwijkende ideeën en alternatieve benaderingen worden ontmoedigd, laat staan eigenzinnigheid, idiotie en uitbundige vrolijkheid. Er moet binnen de lijntjes gekleurd worden. Of neem de politiek bijvoorbeeld, veel meer mogelijkheden dan links-rechts zijn er nauwelijks. Al opgroeiende leren kinderen dus serieus te zijn en een volwassen indruk te maken.

Lachen is niet alleen rustgevend, stresshormonen nemen af, spieren ontspannen en de hartslag wordt lager. En naast dat lachen gezond is, opent het bovendien de geest.

En dat het binnen de bedrijfsgrenzen niet altijd een even vrolijke boel is, behoeft geen nadere toelichting. Targets zijn heilig, we praten businesstalk, we gebruiken vooral ons hoofd, weinig ons lichaam, gevoel, energie en spiritualiteit en we zijn eigenlijk bijna altijd met de toekomst bezig. Misschien wel een niet zo heel erg gezonde houding.

Het ideaal is dat je niet alleen fluitend naar je werk gaat, maar ook fluitend van je werk. Een nieuwe, en toch beproefde techniek kan daarbij zeer behulpzaam zijn, namelijk de lachmeditatie. Het is geen verplicht nummertje moppen-tappen. Van moppen tappen krijgen de meeste mensen namelijk al vrij snel iets van opgelegd pandoer. Het is ook geen voorstelling van een stand-up comedian waarom mensen al dan niet moeten lachen.

Wat is het dan wel?

Een of meer keren per week een half uur tot driekwartier aan het begin van de werkdag met alle collega’s die er voor openstaan dat zou het mooiste zijn voor werkelijke transformatie. Maar voor een bijzondere dag of workshop is het al fantastisch. Ik geef een korte uitleg, we doen een paar lichaamsoefeningen en we gaan lachen met het moment zoals het is, en erna is een korte stilte.

Even doorzetten als het schijnbaar even niet lijkt te lukken, gek genoeg zijn dat uiteindelijk onze eigen gedachtes die ons weerhouden in contact te komen met onze natuurlijke lach.

Of er nu een ochtendhumeur bij je is, een stress voor de komende vergadering, presentatie of gesprek met je meerdere. Je ruzie met je kind, partner, buurman van de dag ervoor waar je nog gedachtes over hebt. Je vrijpartij, sportevenement of wat dan ook wat je bezig houdt we gaan ermee lachen! Een kwartier lachen vanuit je buik en vervolgens zijn we stil.  Erna kan er even aandacht zijn voor wie dat nodig heeft; en ieder gaat weer zijn weg met behoud van een innerlijke rust en ruimte ook al moet je hard aan de slag.

Na twee keer merk je al duurzaam resultaat. Mensen begroeten elkaar anders, lachen meer, zijn daardoor meer ontspannen, zullen merkbaar meer open zijn en mild. Het lijkt op een wondermiddel. Raar genoeg is het dat eigenlijk ook, een juweeltje van eenvoud en effectiviteit. In diverse landen al jarenlang een geaccepteerde manier om de dag te beginnen. Voor meer informatie neem contact op.

Comments are closed.