Respect winnen door fouten te erkennen en verantwoordelijkheid te pakken. Hoe zit dat bij jou als leider in deze tijd?

Een simpele vraag. Zien bedrijven hun kansen wel in relatie tot de gemeenschap, toekomstbestendigheid en innovatie? Soms twijfel ik daaraan. Neem het recente bericht dat het zaad van mannen minder sterk is geworden. Weekmakers als BPA blijken hiervoor verantwoordelijk. Sommige landen hebben BPA om die reden allang verboden.

Mijn eerste gedachte is dan: waarom springt er geen bedrijf op dat zijn verantwoordelijkheid neemt door geen plastics meer te gebruiken met dit soort weekmakers erin? Zo’n actie zou een enorme impact hebben, zowel op klanten als op de publieke opinie. Misschien kost het wat, voor aanpassing van de productieprocessen, maar ik ben ervan overtuigd dat je je zo onderscheidt ten opzichte van je concurrenten, nieuwe klanten aantrekt en je omzet verhoogt.

Een ander voorbeeld, van langer geleden: de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. Tony Hayward van BP zei dat een olievlek als deze geen groot probleem hoefde te zijn. Hij heeft heel wat te verduren gekregen door deze uitspraak. Ook Tony Hayward liet een unieke kans liggen om zich te onderscheiden. Hij had mondiaal respect en aanzien kunnen verwerven door te zeggen: ‘ik ben hier door mijn positie schuldig aan, ik zal mijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Laat mij de CEO zijn die het goede voorbeeld geeft; ik ga ervoor zorgen dat dit volledig opgeruimd wordt!’ (Is dit niet wat we allemaal willen vanuit ons hart?)

Bedenk eens welke kansen jij laat liggen als CEO, leider of invloedrijk persoon. Kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf niet fors verkleinen en daarmee je bedrijf toekomstbestendiger maken? Zou je, als je het lef hebt om zo’n krachtige, innoverende en toekomstbestendige keuze te maken, niet veel aanzien verwerven? Wie durft te erkennen dat sommige producten of processen van zijn bedrijf eigenlijk schadelijk of ongezond zijn, is een moedig mens. Ik ga graag de dialoog met je aan!

Tot slot een positief voorbeeld: de samenwerking tussen Jumbo en Greenpeace. Greenpeace heeft Jumbo aangesproken op het verkopen van gewassen die geteeld worden met bestrijdingsmiddelen die onze broodnodige bijen doen uitsterven. Jumbo bood geen weerstand, maar pakte dit signaal publiekelijk op. Dat is een prachtig voorbeeld van samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Daarmee werkt Jumbo aan positieve beeldvorming bij zijn klanten en het publiek.

Waar laat jij het als bedrijf liggen en mis je dus kansen? Bel ons eens op! Ga mee op een van de Leadership Journeys in November. Of kom meedoen in ons Toekomst-café met bijzondere sprekers en gasten:

Op 5 oktober hebben we een dialoog over wakker worden, hoger zelf en creatie en op 5 november een dialoog over ondernemen en leven  in een circulaire economie.

Wij zijn Toekomstvormers – Leading from Nature, een nieuwe partij die krachten en expertise bundelt op de pilaren bewustwording, innovatie en toekomstbestendigheid.

Hartelijke groet,

Geert Graveland.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

10 redenen waarom Being Offline een MUST DO is.

Het Being Online kent zijn weerga niet. We zijn altijd en overal “connected”, het heeft onze economie verder gebracht en wij kunnen altijd en overal de informatie halen die we nodig hebben. Meer transparantie en meer openheid is er. Toch heeft heeft ook nadelen, wat ook steeds meer uit onderzoeken blijkt. Daarom pleit ik ervoor om minimaal 1 keer per week een aantal uur BEING OFFLINE te gaan en 1 keer per jaar gewoon een hele week van alles en iedereen!

10 redenen waarom regelmatig Being Offline een MUST DO is.

 • Ten eerste doordat we meer en meer online zijn wordt simpelweg het bewust offline zijn steeds interessanter en vruchtbaarder voor ons. Het genereert nieuwe ervaringen en inzichten die jouw leven en dat van de ander verrijkt!
 • De mentale arbeid die ons brein moet ondergaan door voortdurend online te zijn komt niet overeen met onze natuurlijke aard. Het creëert dat we ontworteld, moe, gedesoriënteerd, verlamd raken of juist in de versnelling gaan van nog meer doen. Tijd en ruimte om ook nog eens alle indrukken te verwerken is er niet meer. Door offline te zijn herstellen we en komen we terug in onze natuurlijke zijn.
 • Je natuurlijke aard is je fundament waarop je kan blijven staan als het gaat om het werkelijk volgen van je roeping. Door “being offline” geef je voeding aan je fundament en behoud je stabiliteit.
 • Je komt tot je zinnen en je denken wordt helderder, rustiger en meer tot de essentie.
 • Je hebt meer energie en laad weer op.
 • Je brengt je binnen en buiten wereld meer in balans voor jezelf.
 • Het houdt en maakt je energie veld schoon en daarmee ook dat van anderen.
 • Hoe meer je gefundeerd raakt of blijft door af en toe offline te zijn hoe beter je invloed ook op de omgeving is.
 • Regelmatig ervoor kiezen offline te zijn is goed voor lichaam en geest De straling van wifi, netwerken, GSM’s hebben een negatief effect op ons immuun systeem. De meningen Online zijn hierover nog verdeeld, maar het geluid dat alle straling om ons heen niet goed voor ons is, komt steeds meer door. Mijn menig is dat de bedrijven die er belang bij hebben dat dit geluid niet naar buiten komt, hier een grote invloed op hebben. (http://www.mymobichip.nl/gsm-straling-gezondheid ).
 • We zijn meer in het moment aanwezig en zien daardoor meer wat er om ons heen gebeurt; en juist in ‘het moment aanwezig zijn’ maakt ons gelukkiger, neutraler, bewuster en ruimer. Dat hebben we ook nodig om de veelheid van het online zijn werkelijk aan te kunnen op een gezonde manier.
 • Ikzelf word zelf soms onzeker of ik wel voldoende ‘connected’ ben met de wereld.… Door Being Offline te zijn ervaar ik dat de wereld is wat er om me heen is; mijn zoon, mijn vrouw, mijn vrienden, de natuur. Anders merk ik het niet of nauwelijks.

Maar het BEING ONLINE heeft ook zijn goede kanten. Naast dat je als mens hierdoor veel meer mogelijkheden hebt, alle kennis tot je beschikking hebt, en ga zo maar door is er nog een kans!

Zodra je er voor kiest om tijdelijk Being Offline te zijn, zal het effect groter zijn! Juist omdat we zo online zijn. Het kan allerlei positieve effecten hebben, die je zelf moet ervaren. Mij brengt het inspiratie, krijg helderheid in mijn hoofd, ik slaap beter en wordt uitgeruster wakker. Om vervolgens weer met volle energie (deels) in de Online wereld te stappen.

Wil je hier meer ervaring in en ondersteuning ontvangen om op een krachtige manier offline te leren zijn die je veel oplevert? Klik dan hier voor Vision Quest , hier voor de Trail of hier voor een bijzonder weekend. Dit zijn bij uitstek drie prachtige programma’s om hier een goede start in de maken.

Hopelijk help ik je hiermee verder op je pad.

Geert

Posted in Uncategorized | Leave a comment

6 manieren om Being Offline in jouw leven in te bouwen

(De redenen waarom Being offline een must do is heb ik beschreven in dit blog)

Being offline genereert liefde. Ik merk zelf dat ik vaak druk ben met veel zaken, als ik dan een moment bewust offline ga, stil en rustig wordt en ademhaal, verschijnt er een rust en een liefde van waaruit vanzelf duidelijk wordt wat ik nodig heb, zin in heb, mij wezenlijk boeit of echt naar heb te kijken.

Je zou kunnen zeggen dat we door volledig online te zijn en druk te zijn met van alles we ontworteld raken van onze natuurlijke aard die uit liefde bestaat. Volgens mij is dat waar het wel over gaat in het leven, om telkens terug te keren in onszelf naar onze natuurlijke aard. En daar dan blijven is een mooie next step in onze innerlijke evolutie! Om dit handen en voeten te geven heb ik 6 manieren om Being Offline in jouw leven in te bouwen:

1 Kies minimaal 1 vaste avond per week uit om Being Offline te zijn; geen computer, ipad, telefoon en zelfs geen TV. Zet als het kan ook je wifi uit, zodat je minder straling in je huis hebt. Kortom zet alles uit! De eerste avond kan het onwennig zijn en een gevoel van gemis geven. Of dat je niet weet wat je moet doen. Daar moet je even doorheen, dus geef het niet na 1 keer op. Wacht totdat vanzelf naar boven komt van binnen uit waar je zin in hebt: stilte, wandelen, spelen met je kinderen, dansen of stil zijn met je partner. Laat in elk geval iets komen van binnen uit zonder jouw inmenging. Noteer voor jezelf wat dat je brengt.

Veel leiders die ik gesproken hebben vertelden me dat door een halve dag of een dag per week juist niet te werken en tijd voor zichzelf te hebben dat ze daarmee effectiever geworden zijn.

2 Sta ’s ochtends een 15 minuten eerder op en mediteer, wandel in stilte, beoefen een paar yoga oefeningen. Om de andere dag. Maak hier je eigen versie van waar je zin in hebt. Geef niet te snel op maar pas dit minimaal een week toe om dan pas te besluiten ermee verder te gaan.

Mensen die dit doen vertellen meer energie te hebben en ontspannener te zijn.

3 Creëer tijdens je werk ook being offline momenten; dat je geen mail en telefoon ontvangt, en ook geen internet hebt. Maak een wandeling, mediteer een 10 minuten, neem een power nap, kies bewust een afgebakende tijd en doe dat elke dag of om de andere dag op een vast moment. Trek je bewust even terug.

De werk plek wordt aangenamer, en men neemt inene meer waar van wat men eerst niet zag, sommigen worden hierdoor ook inene een prettiger collega en prettiger mens voor zich zelf ;-)

4 Op weg naar huis met de auto; neem even een afslag eerder en wandel 15 minuten in aanwezigheid, ervaar je lichaam, neem je gedachten waar vanuit neutraliteit en adem. Verruim je gewaarzijn. Verder niets. En dan weer verder naar huis. Doe dat een paar keer en bemerk de verschillen.

5 Focus: zorg dat je met focus en volledige aandacht werkt en doet wat je moet doen. Vaak is ons brein all over the place en mist het aan focus. Door focus te beoefenen zal dit je ook helpen in het being offline, hier is namelijk ook focus voor nodig.

Resultaat is meer ontspanning en ruimte, meer plezier van wat ineen allemaal is gedaan en tijd over om ook Being offline te verdiepen en goed te verzorgen.

6 Wil je een serieuze grondige en effectieve manier, die je veel zal opleveren? Ga dan mee op Trail of Vision Quest. Twee unieke programma’s bij uitstek om echt volledig offline te zijn en de werkelijke kracht daarvan te gaan ervaren. 4 dagen en nachten alleen in de natuur te verblijven – being offline en teruggeworpen worden op jezelf. Dan ervaar je heel krachtig wat dit met je doet en voor je betekent. Je krijgt (weer) meer zicht op jouw innerlijke wezen, drive en wat je te doen hebt op deze aarde. Daarna is het makkelijker om momenten te kiezen voor Being Offline, wordt het aantrekkelijker en boeiender voor je.  Lees meer over de Trail en de Vision Quest en de referenties van mensen die mee geweest zijn.

Hopelijk help ik je hiermee verder. Mocht je dit een interessant blog vinden, dan help je me enorm door deze blog te delen op jouw pagina door op de share button te drukken.

Hoe werkt being offline voor jou? Leuk een reactie te ontvangen van je in het commentaar veld hieronder.

Hartegroet, Geert

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Een bijzondere ervaring

Je kunt mij zien, zoals met mij zo velen (misschien ook jij die dit nu leest), als een reiziger op weg en ontdekkend naar wie hij nou werkelijk in essentie is. Iemand die de moeite neemt om in de diepten van de menselijke geest, alle lagen af te tasten die er zijn.

Enorm geboeid ben ik door de wijsheid, methoden en rituelen van andere culturen. Enorm geboeid ben ik in het trainersvak, coachingsvak en het therapeutschap.

Mijn scholing heb ik gehaald uit vele bronnen zowel in Nederland als daarbuiten. Vele prachtige leraren hebben bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling.

Dankbaar ben ik voor alle mensen die ik tot nu toe in mijn leven heb ontmoet, gecounterd heb, heb liefgehad en heb gehaat. Allemaal zijn het in essentie ware meesters voor me of voor me geweest en  vertegenwoordigen ze facetten van mijzelf waar ik wel of niet mee in het reine ben. Dankbaar ben ik voor alles wat ik tot nu toe meegemaakt en geleerd heb.

Ik schrijf een paar bijzondere ervaringen op waar voor mij veel wijsheid, inzicht en verandering is ontstaan, van waaruit ik nu de wereld in kijk, inspiratie haal en kracht put.

Na een aantal jaren aan mezelf gewerkt te hebben door middel van onder andere emotioneel lichaamswerk, voice dialogue en rebirthing, ben ik naar India gegaan waar ik in een authentieke Ashram in Noord India in een heilig stadje “Rishikesh” de Gayatri reciteerde. Een eeuwenoude mantra, die daar al eeuwen lang beoefend wordt, een gebed voor verlichting van elk levend wezen op aarde. Prachtig en zeer krachtig!

Ik zit daar op mijn meditatie kussentje, met spierpijn in mijn benen en rug en een kritische stem in mijn hoofd. Ik snap de tekst niet en vind het ingewikkeld. Ik blijf zingen en gaandeweg kan ik ineens goed meezingen en verdwijnt de weerstand. En plotseling gebeurt er iets heel bijzonders….

Alsof een oude zak met cement ineens van de zolder valt en veel stof doet opwaaien; ineens is het kristal helder voor mijn ogen en is alles duidelijk voor me. Ik voel een enorme rilling langs mijn ruggengraat, ineens is alle spierpijn weg, voel ik me als een stevig blok op het kussen zitten en ik kom  volledig in een andere dimensie terecht. Ik zie ineens alles vanuit wel een heel ander en bijzonder perspectief. De intense, complete ervaring van het “hier en nu” (nirvana). Het lijkt zo gewoon, maar zo gewoon is het helaas niet voor ons mensen.

Er is geen pijn meer, er zijn geen kritische stemmen meer, alleen maar een enorme ervaring van vrijheid, intense blijheid en ik besef dat er werkelijk geen scheiding is. Er is in essentie niet zoiets als een ik en een ander…. Ik beleef mezelf totaal verbonden met alles om mij heen. Ik besef me dat alle beelden en ideeën die we over onszelf en elkaar hebben, zoals over geloof, religie, carrière, vak of rol, een groot spel en een grote illusie is. Hier is tevens niks mis mee, maar we creëren hiermee wel een denkbeeldige afscheiding die we meestal ervaren als de realiteit.

Alles om mij heen dat ben ik ook…..de mensen, dieren, bomen, planten
Alles om mij heen is precies ook zoals het is, perfect oke……
En op dat moment besef ik dat deze ervaring in ieder van ons aanwezig is. En ik voel me met alles intens verbonden. Wauw, dus dit bedoelen ze met ontwaken of verlichting!

Dit heeft mij een diep weten en een compassie gebracht voor alles wat er is in deze ook zo schijnbaar rare, chaotische, harde wereld. Deze ervaring doet mij een spiritueel leraar als Eckart Tolle of een wetenschapper als Jill Taylor volledig begrijpen.

Tevens ben ik me ervan bewust dat hoe mooi dit ook klinkt woorden hierin te kort schieten. Ik weet nu ook dat deze ervaring en dit inzicht mogelijk is voor iedereen. We kunnen dit gaan ervaren als we de moed hebben om werkelijk eerlijk te zijn naar onszelf, onze gevoelswereld precies zoals die is waarnemen en van daaruit te vertrouwen. Het werkelijke ervaren is cruciaal. Dat ik hier geen controle of invloed over heb is evenzo waar, hoe graag ik ook iedereen hier naartoe zou willen brengen.
Hoe wonderbaarlijk is het leven!

Een paar jaar later kom ik weer in Rishikesh en zing samen met een vriend van mij in de tuin van onze guru (spiritueel leraar, guru: gu=donker ru=licht, diegene die je ondersteunt om van je donkerte naar je licht te komen, of dat in jou wat jou daar naartoe begeleid). Achter elkaar zingen we in een zeer snel tempo de medicijn mantra, de gayatri en nog een aantal mantra’s. Plotseling wordt in ene alles licht, alle schillen die normaal voor mijn ogen liggen vallen weg. Ik zie dat alles wat leeft doordrongen is van licht en spirit, de bomen, de rivier de Ganges, een vriend naast me en ik. Overal zit een prachtig aura veld omheen.  En werkelijk alles is doordrongen van god, jij, ik, de bomen, dat vliegje, die koe….alles wordt stil in mij….

Mijn verlangen is dat we dat allemaal gaan zien en ervaren. Hoe? Geen idee. In elk geval heb ik een groot respect voor al die spirituele leraren die hier mee bezig zijn. Dit was een moment van bliss, mind blowing en wederom besefte ik toen dat voor iedereen dit een mogelijke ervaring is. Ik voelde me intens blij en diep, diep, diep onder de indruk. Alles is doordrongen van god en werkelijk: paradijs is hier en nu! Alleen zien of beleven we het niet of begrijpen we dit niet. En woorden kunnen hier eigenlijk alleen maar naar verwijzen.

Ons ego of mind gaat hier waarschijnlijk mee aan de haal, ook nu je dit leest, dat is oke, dat is wat die mind nou eenmaal doet. Toch is dit bij mij nu een weten geworden, ook al beleef ik hier in Nederland meer de schillen en brillen waardoor ik de wereld in kijk.

Toch als ik kijk door ogen van waardering en alles aanschouw met verwondering, dan komt er weer zo’n besef en zien. En het ligt dus aan mij welke keuze ik maak (in mijn denken, in mijn zien de wereld in en welke verantwoordelijkheid ik neem…..dit begin ik langzaam te zien, godzijdank!) We zijn werkelijk zowel de creator als het gecreëerde vanalles wat er nu is op aarde, de keuze is aan ons allemaal! Creëren we mee met onze hoogste natuur wie we werkelijk zijn in essentie of ertegenin? De natuur en moeder aarde is een prachtige spiegel, wij zijn die aarde! Wij zijn die zon!

Als we met de bril van waardering kijken naar ook de moeilijkste kwesties in ons leven, komt er bij mij in elk geval compassie, wauw! De ware sjamaan kijkt zo naar alles om hem/haar heen, en het is een zeer diepe lauterende niet hechtende manier van in de wereld kijken. Dit wordt mijn beoefening.

Harte groet, dankjewel voor het lezen.

Wie ben ik?
Geen idee.

Posted in Uncategorized | Leave a comment