De training adviesvaardigheden is een praktijkgerichte training voor iedereen die meer stevigheid en zelfvertrouwen wil krijgen als het om adviseren gaat. Een ideale training voor adviseurs, interimmers en mensen die een staffunctie hebben. Je leert hoe je op natuurlijke wijze kunt afstemmen op de wensen, zorgen en behoeften van je opdrachtgever. Naast een verbetering van je communicatieve en adviesvaardigheden krijg je beschikking over een breed palet aan beïnvloedingsmogelijkheden. De kennis en ervaring die je opdoet in deze training adviseren is direct toepasbaar in je werk.
Prijs € 1200,- excl. BTW en conferentieoordkosten
Duur 2 Blokken (2 + 1 dagen)
Is deze training adviesvaardigheden iets voor jou?
Misschien staat er geen ‘Adviseur’ op je visitekaartje, maar word je als professional/specialist toch steeds vaker om advies gevraagd. Die adviserende functie past bij je, je wilt daar graag mee verder. Als je beter beslagen ten ijs wilt komen (óók bij die lastige opdrachtgevers!) en écht een verschil wilt maken, als je een platform wilt waar je je vak tot nu toe eens met collegfa’s onder de loep wilt nemen, en als je nieuwe manieren van gedrag en zienswijzes wilt toetsen en ervaren, dan is deze training adviesvaardigheden zeker iets voor jou.
Wat heb je aan de training adviesvaardigheden?
Je kent de fases van een adviesproces en kunt dat proces effectief sturen. Je kunt verschillende adviesrollen inzetten om een specifieke klant optimaal te adviseren. Je bent je bewust van de effecten van je eigen gedrag. Je ervaart in je werk minder weerstand, voelt je zelfverzekerder. Je inhoudelijke advies heeft vaker impact en de impact is groter.
Resultaat
Na de training adviesvaardigheden kun jij vanuit jouw persoonlijke mogelijkheden effectief sturen in adviesprocessen. Je bent je er van bewust dat een kwalitatief goede inhoud nog geen effectief advies betekent. Je weet dat goede interactie met de klant, het creëren van een vertrouwensband, minstens zo belangrijk is.
- je hebt meer theoretische kennis over het adviesproces
- je kent de do’s en dont’s van adviseren
- je hebt een beter zicht op je interacties en kunt die beïnvloeden
- je hebt helder wat je speelveld is als adviseur
- je weet hoe jij jezelf presenteert en wat het effect daarvan is op je advies
- je verplaatst je beter in je gesprekspartners waardoor je meer grip hebt op het verloop van de adviesgesprekken
- je hebt zicht op je volgende stap in je ontwikkeling als adviseur
Context
Je bent professional/specialist en wordt vanwege je inhoudelijke expertise steeds vaker om advies gevraagd. Je komt er achter dat excellente inhoud niet voldoende is om draagvlak te creëren voor je advies. Regelmatig merk je dat je advies niet aankomt. Bepaalde ‘lastige’ opdrachtgevers begrijpen je niet, ze zijn nooit tevreden en raken soms zelfs geïrriteerd. Je voelt je dan onbegrepen en niet gewaardeerd. Je zou graag meer grip krijgen op het adviesproces. De fasen in het adviesproces, van intake tot evaluatie, wil je beter kennen, herkennen en beïnvloeden. Kortom: je wilt anderen beter van dienst zijn en zelf meer voldoening halen uit je werk.
Opzet van de training
De training biedt meer dan alleen tips en trucs. Je leert op drie niveaus: kennis, vaardigheden en houding en gedrag. Er komen diverse thema’s aan de orde: adviesproces, adviesvaardigheden en ontwikkelen van houdingsaspecten.
- Adviesproces
Welke stappen moet ik doorlopen om een goed advies te kunnen uitbrengen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn advies echt gehoord wordt? Hoe manage ik mijn adviesproces? - Adviesvaardigheden
Toepassen van verschillende adviesstijlen, luisteren, samenvatten, doorvragen, aansluiten bij de klant, omgaan met weerstanden, overtuigend presenteren, draagvlak creëren. - Ontwikkelen van houdingsaspecten
Wat zijn mijn sterke en zwakke punten als adviseur? Wat zijn mijn valkuilen? Hoe kom ik over op anderen? Hoe ziet een open, eerlijke en professionele houding eruit? Wat zijn voor mij lastige situaties? Hoe ga ik om met weerstand?
De training biedt een mix van theorie en ervaringsleren. Er wordt gewerkt aan de hand van een persoonlijkheidstest, minicolleges, praktische oefeningen en interactie tussen deelnemers in de groep en met acteurs. Jouw eigen praktijksituatie is hierbij telkens het uitgangspunt. De trainer zorgt voor een sfeer van dynamiek en vertrouwen waarin ruimte is voor constructieve interactie en feedback. De deelnemer staat in de training centraal en niet de theorieën of modellen. De training is persoonsgericht en uniek, doordat je met eigen casuïstiek werkt aan jouw persoonlijke leerdoelen. Belangrijk is de bereidheid om je eigen houding en gedrag te onderzoeken. Dit vraagt een open en actieve attitude van de deelnemers.